Бойлер
- Оставянето на бойлера 24 часа включен за поддържането на оптимална температура ще Ви спести продължителното нагряване на напълно студена вода, което по-енергоемко. Важно условие е бойлера да има вграден терморегулатор какъвто имат всички съвременни бойлери.
Техническо обслужване
- Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80 %
- Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By) годишно около 150 kWh електроенергия. Спрямо тях новите уреди консумират значително по-малко електроенергия.
- Телевизори и радиоапарати трябва да се оставят включени само при необходимост. Ненужното им включване струва само нерви и пари.
Осветление
- Препоръчително е използването на енергоспестяващи осветителни тела. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W. Малко по-високата цена за енергоспестяващи крушки се възвръща многократно.
- Честото включване и изключване скъсява експлоатационният период на енергоспестяващата.
Използване на котлоните и фурната
- Фурната да се нагрява предварително само в извънредни случаи.
- Топлината се предава оптимално когато диаметърът на котлона съответства на диаметъра на съда сложен върху него.
- Изключвайте котлоните преди края на времето на кипене и ползвайте остатъчната топлина.
- За затопляне и кипване на порции до 400 гр. на микровълната фурна й е необходимо по-малко време от котлона.
- При пържене на месо за кратко време трябва да се използва тиган. Използването на специалните съдове за месо поставени в микровълнова фурна, ще излезе по-скъпо, тъй като специалната посуда трябва да се нагрее осем до десет минути при пълна мощност.
- Приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50 % по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон.
- Използването на фритюрник вместо електрическа печка спестява до 25 % енергия.
- При варенето на яйца за закуска е по-добре да се използва електрическа яйцеварка, с която, в сравнение с тенджерата, ще спестите до 50 % електроенергия.
- Също така и печенето на филийките с тостер се оказва енергоспестяващо (с около 70 %) в сравнение с фурна.
Използване на хладилник и фризер
- Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред.
- В неотоплени помещения с добра вентилация имате най-ниската консумация на електричество.
- При стационарни уреди и уреди с долна част трябва да държите вентилационната решетка свободна, за да може отделената от уреда топлина да бъде отведена бързо.
- Трябва да се внимава за оптимална температура на складовете в охладителните уреди (в хладилника 7°C са достатъчни, във фризера – минус 18°C)
- Хранителните продукти трябва да се охлаждат и замразяват само правилно опаковани.
- Включването на степен охлаждане “Супер” трябва да става само, ако се охлаждат големи количества.
- Дефектните врати трябва да се сменят веднага.
- Редовното размразяване е енергоспестяващо.
Съдомиялни
- Ръчното предварително изплакване със студена или топла вода е излишно.
- За леко замърсени чинии е достатъчно използването на спестяващата или кратката програма.
Пране и изсушаване
- За нормално замърсено бяло пране трябва да бъде избрана енергоспестяващата програма или 60°C температура на пране.
- Предварителното пране е необходимо само за силно замърсени дрехи.
- Използвайте пълния капацитет на пералнята.
- Ако имате по-дребни неща за отделно изпиране, изберете кратката програма, но внимавайте: при използване на кратката програма се консумира два пъти повече електроенергия и вода, отколкото ако се използва веднъж нормалната програма
- Преди да преместите цялото изпрано пране в сушилнята, го оставете да се завърти добре в центрофугата (по възможност на 1200 оборота, но минимум 800 оборота на минута).
- Сложете цялото пране в сушилнята. Ако сложите цялото количество пране на два пъти в сушилнята ще консумирате около 30 % повече електроенергия.
- След всяко сушене почиствайте въздушния филтър (сито за прахообразна маса), за да предотвратите удължаване на времето за сушене.